Merhabalar,

Bu ikinci walkthrough yazımda, hackthis.co.uk sitesinin ikinci partı olan basic level seviyesindeki soruları inceleyeceğiz. main level‘e nazaran basic level biraz daha bilgi birikimi gerektiriyor.

Basic Level 1

Ilk soruda bize bir metin belgesi veriliyor ve içinden username ve password çıkarmamız isteniyor. Dosyanın içindeki string değerlerini görmek için terminalden strings komutuyla dosyayı inceliyorum.

FFFF gibi anlamsız bir string değeri çıkıyor. Bu durumda farklı seçenekleri değerlendirmemiz gerekiyor. Dosya gerçekten bir txt dosyası mı görmek için terminalden file komutuyla dosyanın tipine bakıyorum.

bitmap kelimesinden anlayacağımız üzere bu bir metin belgesi degil resim dosyası. Dosyaya sağ tıklayıp ImageMagick programı ile açtığımda gerekli bilgiler geliyor.

Basic Level 2

Bu sorumuz User Agentler ile ilgili bir soru.

Kullandığımız internet tarayıcılarının tümü içerisinde bir User Agent, yani kod dizgisi/string barındırır. Bu kod dizgisi yardımıyla bağlanmaya çalıştığımız web sunucusu tıpkı IP adresimizde olduğu gibi bizim hangi tarayıcıyı ve hangi işletim sistemini kullandığımızı öğrenir.

Soru bizden farklı bir secure_user_agent user agent bilgisini kullanarak siteye bağlanmamızı istiyor. User Agent değiştirmek ve/veya eklemek için çeşitli switcherler mevcut. Basit olarak chrome ve firefox için googleda aratırsanız eklenti olarak tarayıcınıza ekleyebilirsiniz.

Ekleme işlemini yaptıkdan sonra , Switcherı açıp kendimize yeni bir user agent ekliyoruz.

Daha sonra bu user agent’ı kullanarak siteye tekrar giriyoruz.

Basic Level 3

Bu soruda soruyu tamamlayabilmemiz için 194175 puana sahip olmamız gerektiği yazıyor. Ilk başta pek göze çarpmasa da final score kısmının altındaki submit kısmı tıklanabiliyor. Burdan şu anlamı çıkarabiliriz , bir bilgi gönderiyoruz buda bir POST isteği demek. Submit kısmına tıkladığımda arka planda neler gittiğini görmek için tamper data eklentisini kullanıyorum.

Tamper data : HTTP/HTTPS başlıklarını ve POST/GET parametrelerini izleyip, değiştirmeye ve kaydetmenize yarayan bir eklentidir.

Start Tamper kısmına tıkladıkdan sonra submit kısmına tıklıyorum ve giden POST isteğini görüyorum.

POST isteğindeki değeri sitenin bizden istediği 194175 değeriyle değiştiriyorum ve soru böylece bitmiş oluyor.

Basic Level 4

Bu soruda bize bir jpg dosyası veriliyor.Ilk soruda yaptığımız gibi öncelikle bunun gerçekten bir jpg dosyası olup olmadığını kontrol etmek için terminalden file komutunu kullanıyorum.

Dönen sonuca göre bu dosya gerçekten bir jpg dosyası.Bu durumda yine farklı seçenekleri düşünmemiz gerekiyor.Içinde bir string değeri saklayabileceğini düşünerek dosyası strings komutuyla kontrol ediyorum.

Içinden çıkan bilgilere göz attığımızda bir kaç farklı olası username görünüyor. Username’in tek kelime olacağını varsayarak username olarak jamesi aliyorum. Password olarak da bir kaç denemenin ardından chocolate‘nın doğru password olduğunu buluyorum.

Basic Level 5

Önceki soruda olduğu gibi yine bir jpg dosyası verilmiş. Dosyayı file komutuyla incelediğimde gerçekten bir jpg dosyası olduğunu görüyorum.

Yine farklı seçeneklere yöneliyorum ve içinde herhangi bir text,zip vs saklanmış mı bakmak için terminalden binwalk komutunu kullanıyorum.

Resim dosyasının içine gömülmüş bir zip dosyası görüyoruz. Bu durumda bunu çıkarmak için sadece unzip komutunu kullanmam yeterli olacaktır.

Basic Level 6

Bu soruda bizden site hakkında bazı bilgileri toplamamız isteniyor. Ip bilgisini almak için terminalden ping komutunu kullanıyorum.

Ping : Karşı IP ye ufak veri paketleri gönderip, alarak baglantiyi test eder.

Ilk bilgiyi elde ettik.Şimdi siteye hosting hizmeti veren company’i bulmamız gerekiyor.Bu bilgiye online olarak bazı sitelerden erişebilirsiniz. Googleda ufak bir arama yaparak http://whoishostingthis.com/ sitesini buldum.

Ve geldik son bilgiye , X-B6-Key uzunca bir süre ne olduğunu anlayamadığım bu header’ı bir kaç kişiye danıştıktan sonra emaillerde bulunduğunu öğrendim. Yani bu durumda siteden bir email almam gerekiyordu. Forgot password sekmesinden kendime bir parola sıfırlama emaili gönderttim. Gelen emailin kaynağını incelediğimde X-B6-Key bilgisini gördüm.

Basic Level 7

Sorudaki suspicious services ipucundan yola çıkarak , nmap veya zenmap kullanmam gerektiğini düşündüm.

Nmap : Taranan ağın haritasını çıkarabilir ve ağ makinalarında çalışan servislerin durumlarını, işletim sistemlerini, portların durumlarını gözlemleyebilir. Zenmap : Nmap'ın grafik ayaryüzlü versiyonu.

Tarama yaptığımda ilginç bir sonuç ile karşılaştım.

Welcome weary traveller. I believe you are looking for this : mapthat.

mapthat keywordunu flag olarak kullandım ve bu soruda böylece bitmiş oldu.


Engin Demirbilek