Dünya Tarihine Etki Bırakan İlk Modern Siber Savaş: Estonya Saldırısı

Siber ve savaş kelimelerinin yan yana gelmesi ne kadar ürkütücü değil mi? Öncelikle bu kavramları tek tek ele almak gerek. Siber, “bilgisayarlara dahil olan, kullanan ve ilgili olan”; savaş, “bir şeye karşı yapılan, ortadan kaldırma, yok etme uğraşı” anlamlarına gelmekte. Siber savaş ise devletler arası gerçekleşen, bir devletin diğer devlete ait bilgisayar sistemlerinde/ağlarında kesintilere ve zarara neden olan faaliyetlerin gerçekleştirilmesidir. Siber uzayda bu zamana kadar yaşanmış çokça siber savaş bulunmaktadır. Bir şeyin ilki, devamının nasıl geleceğinin yolunu çizer; günümüzde de bunun örneklerini görmekteyiz, tabi daha farklı teknolojilerle. Yakın zamanda Rusya-Ukrayna ve Rusya-Romanya arasında olan siber savaşlar konusunda fazlasıyla şey duyduk. Peki, tüm bunların temeli, ilki neydi?

Estonya Saldırısı

Sovyet ordusunun II. Dünya Savaşı anısına diktiği “Bronze Soldier of Tallinn” isimli bir anıtın Estonya sınırlarında bulunması, savaşla direkt olarak sembolize edilmesi siyasi karmaşalara neden oldu. Bu nedenlerden ötürü Estonya hükümeti tarafından 2007 yılında bu anıtı kaldırdı, Sovyet askerlere ait cesetler ve kalıntıları Talinn’de bulunan Savunma Kuvvetleri Mezarlığına yerleştirildi.

Bronze Soldier of Tallinn

Bu yer değiştirmeden sonra “Bronze Night” olarak adlandırılan Estonya’da yaşayan etnik Rus nüfusu tarafından bir ayaklanma baş gösterdi. Moskova’daki Estonya Büyükelçiliği kuşatıldı. Estonya çevresinde kundaklamalar yapıldı, ölen ve yaralanan bireyler oldu.

Bu ayaklanma sürerken aynı zamanda devlet destekli olduğu bilinen Rus hacker’lar tarafından Estonya websitelerinde DDoS saldırıları başladı. Başta Estonya devlet siteleri olmak üzere devlet kurumları, bankalar, yayıncılar, haber portalları hedef oldu. Bu saldırılar genel halk üzerinde yoğun etki yarattı.

Bu saldırılar birkaç ay devam etti, Estonya’da hayat resmen durma noktasına geldi. NATO’da olan Estonya, NATO tarafından yardım istedi. NATO bu çağrıya olumlu yanıt verdi. Bu savaş sebebiyle “Tallinn Kılavuzu” geliştirildi. Bu kılavuzda, siber alem için geçerli kabul edilen uluslararası yasalar özetlendi.

Savaş sonunda Estonya, Rusya’yı suçlarken, Moskova iddiaları reddetti. Soruşturmalarda siber saldırının boyutu göz önüne alındığında devlet olanaklarının kullanılmasının muhtemel olduğu vurgulandı. Saldırı sonrası Estonya’da ordu bünyesinde siber savaş birimi oluşturuldu. NATO da ayrıca üye bazı ülkelerin bir araya geldiği bir siber savunma birimi oluşturdu. Günümüzde bu birim belirli aralıklarla siber savaş tatbikatları yapmaktadır.

Kaynakça

How a cyber attack transformed Estonia

Bronze Night

2007 cyberattacks on Estonia

Russia-Estonia Election Cyber Attack


Esin ÇOBAN